Her lagrer mossebedriften 500.000 vinflasker

For to år siden overtok fem av de ansatte selskapet for kun én dollar. Nå styrer de logistikkbedriften Altus Norway mot superresultater og millionoverskudd.

Supersuksess: Altus Norway er blitt en knallsuksess etter utflyttingen fra Oslo til Moss. Import og lager av vin er blitt den viktigste suksessfaktoren. Fra venstre Yngvar Trandem, Vidar Olsen, Morten Dahl, Stig Sandum og Lars Gunnar Andersen. (Foto: Foto: Jon Gran)

Anlegget på Vanem i Moss skal nå nær dobles for å huse et lager på en halv million vinflasker.

Det var i 2013 at den Singapore-eide logistikkbedriften Altus Norway tok det første flyttesteget fra Oslo til Moss. Kort tid etter hadde hele virksomheten flyttet inn i de skreddersydde lokalene på den Marine Trading-eide Vanem næringspark.

All in

- Vi gikk "all in". Vi så at Moss var det rette stedet for at vi kunne utvikle oss. Logistikkmessig har Moss alt av infrastruktur. I tillegg fikk vi en uvurderlig støtte av Marine Trading som vi inngikk leiekontrakt med, forteller Stig Sandum, Morten Dahl og Vidar Olsen som nå har kontrollen i selskapet.

Supersuksess: Altus Norway er blitt en knallsuksess etter utflyttingen fra Oslo til Moss. Import og lager av vin er blitt den viktigste suksessfaktoren. Fra venstre Yngvar Trandem, Vidar Olsen, Morten Dahl, Stig Sandum og Lars Gunnar Andersen. (Foto: Foto: Jon Gran)

Da Altus kom til Moss var den økonomiske situasjonen litt annerledes. Regnskapene viste betydelig underskudd og negativ egenkapital. Så kom tilbudet fra Singapore til Stig Sandum om å kjøpe ut mosseavdelingen for én dollar, og inngå i et franchisekonsept i Altus.

- Jeg slo til på det, men ville samtidig ha med meg flere andre ansatte i eierskapet, sier Sandum.

Gulloppskrift

Det viste seg å være en gulloppskrift. Som eiere i eget selskap har de gjort knallsuksess med Altus. Regnskapene for 2015 viser et overskudd på 3,5 millioner kroner, en forbedring på 12 millioner kroner fra året før. Omsetningen gikk samtidig opp fra 33 til 58 millioner kroner.

Det er imidlertid småtteri av hva som er i vente. Etter at Altus i fjor, ved en ren tilfeldighet, startet med å håndtere import, lager, fortolling og utsendelse av vin for private vingrossister, dras omsetningen opp i 150 millioner kroner. 100 millioner kan alene tilskrives vinhåndteringen. Nylig landet da Altus også en 35 millioner kroners ny vinkontrakt.

Lageret på Vanem er blitt et gigantisk fortollingssted, og herfra sendes tusener på tusener av vinflasker ut til Vinmonopolutsalg over hele landet samt også direkte til hotell- og restaurantmarkedet.

Nye krav

Det var nye krav fra Vinmonopolet til de private vinimportgrossistene som åpnet vin-veien for Altus. I skogen av store og små private aktører ble det stilt krav om mer ryddige og enklere systemer. Det er den markedsbiten Altus nå spiser seg inn i og som man har som ambisjon om å bli en av Norges tre største på.

Som følge av at småimportørene har fått et bedre importsystem, har også deres importandel også økt, forteller karene bak Altus.

Tror det nesten ikke selv

Siden starten i 2013 er antall arbeidsplasser doblet, og Altus vil i løpet av året sysselsette 17 personer.

- Vi trodde vi gjorde noe riktig da vi satset på Moss, men at dette skulle bli så stort, hadde vi ikke drømt om.  Alt har falt på plass for oss. Som logistikkbedrift er vi ikke blitt sett på som en konkurrent i lokalmiljøet. Tvert i mot har vi fått et utrolig bra samarbeid med så vel Moss Transportforum som med Collicare i Moss, sier de tre lederne i selskapet.

Vinn-vinn

Adm.dir. i Marine Trading som står bak næringsparken på Vanem, Lars Gunnar Andersen, sier at samarbeidet med Altus har vært en vinn-vinn situasjon.

- Vi hadde tro på Altus, og ønsket å legge forholdene til rette for dem, sier Andersen som nå har gitt Altus muligheten av å utvide sitt lager med 2.500 kvadratmeter. Det trengs for å kunne øke på kapasiteten på vinlageret.

Satset og vant: Morten Dahl, Vidar Olsen og Stig Sandum snudde underskudd til millionoverskudd og doblet antall ansatte på Altus i Moss.

Også daglig leder i Mosseregionens Næringsutvikling, Yngvar Trandem er imponert over utviklingen, og benytter anledningen til å minne om at det er bedrifter som Altus som viser hvor viktig det er for Moss at havna beholdes. Nærheten til havna var nemlig en av forutsetningene fo etableringen i 2013.

Står på flere bein

I tillegg til vin betjener Altus forsatt lager og delemarkedet innen olje og gass samt for skip verden over. I dag signerer Altus en viktig tre årig avtale med Optimera Marine om lager og frakt for materialer for bruk på skip, plattformer og vindmøller.

I tillegg til dette driver selskapet vanlig tredjepartslogistikk, og lagrer blant annet alt av Nilles sesongbaserte varer.

Kilde: Moss Avis

Satset og vant: Morten Dahl, Vidar Olsen og Stig Sandum snudde underskudd til millionoverskudd og doblet antall ansatte på Altus i Moss. (Foto: Foto: Jon Gran)
Integrated Logistics Solutions
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

© 2019 Altus Norway AS, Vanemveien 1, 1599 Moss.Tlf: +47 40 00 79 44, Email: post@altusnorway.com